סוטריה ישראל – בתים בקהילה לתמיכה ולליווי אנשים במצבי קצה נפשיים
בתי סוטריה מציעים מעטפת תמיכה, הכוללת לינה ופנסיון מלא, לאנשים בתקופה של משבר נפשי או בעיצומה של חוויה פסיכוטית. כדי לחסוך מהם את הצורך באשפוז – מספק הבית ליווי מסביב לשעון של צוות מקצועי מיומן. סדר היום הוא גמיש בהתאם ליכולותיו ו/או רצונותיו של הדייר. ניהול הבית, הכנת ארוחות וניקיון, הוא באחריות משותפת של הדיירים וצוות המלווים.
במשך היום משתתפים הדיירים בפעילויות מאורגנות כגון פגישות קבוצתיות, פגישות אישיות ותרפיות, פעילויות פנאי שונות.
מטרתנו היא לסייע לדיירים לעבור את הגל המשברי בביטחה, ולחזור למעגלי החיים שלהם בצורה מיטבית.
סוטריה מפעילה שלושה בתים:
בירושלים: בית לגברים – ממוקם בלב העיר ירושלים
בית לנשים – ממוקם בשכונת בקעה, בירושלים
בכפר יונה: בית מעורב לנשים ולגברים, עם הקפדה על הפרדה בחדרים ובמקלחות בין אזור הנשים לאזור הגברים.
צוות הבית מורכב מ: מלווים, אם בית, עובדים סוציאלים ופסיכולוגים, מערך של פסיכוטרפיסטים ומטפלים בתרפיות שונות, פסיכיאטר.
בנוסף לשהייה בבית סוטריה אנו מציעים: פגישות קליניקה עם פסיכיאטר, המשך ליווי בבית ובקהילה, תוכניות ליווי בית, התמחות בפסיכולוגיה, קורסי הכשרה בגישת סוטריה, ביקורים בסוטריה לצוותים מקצועיים.
חזון ומודל
הבית מבוסס על השקפת עולם הוליסטית, הרואה את האדם כשלם שנברא בצלם ומתוך כך יש להתייחס לאדם בצורה הראויה והמכבדת ביותר. ההתייחסות לפסיכוזה היא כחוויה אנושית קיצונית כאשר הגישה הנכונה להתמודדות עם פסיכוזה כרוכה בבניית סביבה מוגנת, חמה ומכבדת בתוך הקהילה.
אנו לא תופסים את הדייר כחולה וכמי שיש לכפות עליו טיפול בשל רצונם של אחרים או לשם התאמה לנורמות החברתיות.
בסוטריה -מתייחסים לדייריים במצבים נפשיים סוערים ללא השפלה, ללא כוחניות, ללא כפייה וללא הסתמכות מופרזת על תרופות. את אלה מחליפים יחס אנושי מכבד, הקשבה אמיתית, הכלה, משפחתיות, חום ואהבה. עם זאת, הדיירים יכולים לבחור להסתייע בטיפול תרופתי בפיקוח פסיכיאטר, מתוך שיקול דעת ובהסכמה.
אנו מבקשים לסייע לדייר, מתוך השהות בבית, לחשוף את רצונותיו הפנימיים, להבין מהי דרך ההתמודדות המתאימה לו ולעזור לו להגיע למטרותיו. משום כך, השהות בבית אינה מבוססת על תוכנית טיפולית קבועה, אלא על בחירה חופשית מתוך מגוון פעילויות פנאי, יצירה, הרפיה ופעילות גופנית.
אנו מאמינים שמקום בטוח, תקשורת בין-אישית אותנטית והקשבה לא שיפוטית הם מפתח להתמודדות עם משברים נפשיים. חיי הבית השיתופיים יוצרים מפגשים חברתיים ואינטראקציות רפלקטיביות מעצימות בין הדיירים ומסייעים להחלמה. הצוות הטיפולי תורם לתהליך על ידי יצירת אווירה רגועה ושיוויונית.
במהלך השהייה בבית לומד הדייר להכיר את הנרטיב של חייו ואת הסיפור שהביא לחוויות העצמי שלו, נסייע לו להתמקד בחוזקות שלו, בכישרונותיו, באיכויותיו ובתכונותיו הייחודיות, ונסב את תשומת לבו על הפוטנציאל האנושי והאישי הגלום בו וליכולתו לממשו. אנו עוסקים רבות במציאת משמעות לחיים, ולו הקטנה ביותר, מתן תקווה וחיזוק מערכות היחסים התומכות שברשותו. אנו לא מתעלמים מחולשותיו של הדייר, מטראומות שעבר ומקשיים בחייו, אך מבקשים למצוא יחד איתו את הדרך להתמודד איתם או לקבל אותם מתוך חמלה. הקשב והתקשורת בגובה העיניים מובילים את הדייר להבנה, הכואבת לעתים, שהוא זקוק לעזרה כדי להשתחרר ולהתחזק. ההכרה בייחודיותו של הסיפור האישי, היכולת של האדם לספר אותו בהשלמה לעצמו ולסביבתו ולקיחת האחריות על תהליך ההחלמה הם שלבים חיוניים לפני בניית אסטרטגיות התמודדות ישימות.
לצד הפעילות בבית, אנו מציעים תמיכה גם למעגל המשפחתי והחברתי של הדייר. בעת הצורך, נמשך הליווי גם לאחר שהדייר עוזב את הבית וחוזר אל הבית והקהילה.
אנו מאמינים כי השירות שאנו מציעים צריך להיות חלק משירותי הבריאות הציבוריים, ואנו פועלים בכיוון זה. לצערנו, הבית עדיין נסמך על תרומות ועל מימון פרטי של הדיירים ובני משפחותיהם.
בסוטריה אנו מסייעים לדיירים לנווט את חייהם מתוך חירות, עוצמה וידיעה שיש מי שילך איתם ולצדם במסע.
הצלחת בית סוטריה היא הצלחה של כולנו כקהילה וכחברה.